متقاضیان زیادی برای مهاجرت به آلمان علی الخصوص از طریق کار وجود دارند. نرخ بیکاری این کشور حدودا 3 درصد است و این یکی از دلایل جذب بالای نیروی کاری خارجی این کشور می باشد. سه روش برای اخذ ویزای کاری آلمان وجود دارد که در این مقاله به بررسی شرایط کلی آن می پردازیم.
ویزای کار آلمان از طریق پیشنهاد کار یا جاب آفر JOB OFFER
اخذ این ویزا در صورتی است که شما یک پیشنهاد کاری از کارفرمای آلمانی دریافت کنید. پس از گرفتن جاب آفر می توانید به همراه مدارک مورد نیاز، به سفارت آلمان مراجعه کرده و درخواست ویزای کار آلمان را بدهید. با توجه به بحران نیروی فعال کاری در کشور آلمان از سال 2020، این شرایط برای شهروندان اتحادیه اروپا و دیگر کشورها یکسان است و نیازی به 6ماه آگهی دادن در اتحادیه برای شغل مورد نظر نیست. از جمله شرایط مورد نیاز برای اخذ جاب آفر از آلمان داشتن مدرک تحصیلی حداقل لیسانس، تخصص بالا در حرفه، سابقه کار و تسلط به زبان آلمانی و داشتن حداکثر سن 45 سال می باشد.
ویزای جستجوی کار آلمان یا جاب سیکر JOB SEEKER
با اخذ ویزای جستجوی کار آلمان متقاضیان اجازه دارند که به مدت 6 ماه در این کشور اقامت داشته باشند و به جستجوی کار بپردازند و در صورتی که موفق به یافتن شغل متناسب با تخصصتان در آلمان شوید می توانید اقامت کاری این کشور را دریافت کنید، در صورتی که در این مدت موفق به یافتن کار نشدید باید کشوررا ترک کنید ، و مدت زمان این ویزا تمدید نخواهد شد. نکته قابل توجه در این مورد این است که در مدت 6 ماه متقتضیان اجازه دارند 10 ساعت در هفته مشغول به کار شوند و علاوه بر داشتن حقوق با محیط کاری آلمان و کارفرمایان آشنا شوند.از شرایط مورد نیاز برای اخذ ویزای جستجوی کار آلمان داشتن مدرک حداقل لیسانس، حداقل 3 سال سابقه کار و مدرک زبان آلمانی B1 است.
دوره های آوسبیلدونگ در آلمان (Ausbildung)
کشور آلمان یکی از مناسب و مقرون به صرفه ترین کشور های اروپایی برای کار و تحصیل در دوره های آموزشی شغلی می باشد. آوسبیلدونگ یکی از دوره های آموزشی فنی حرفه ای18 تا 24 ماهه است که برای متقاضیان کار و اشتغال در آلمان برای کسب مهارت کافی برگزارمی شود این دوره ها به صورت کاملا تخصصی برگزار می شوند و لذا شانس ورود به بازار کار نه تنها آلمان بلکه سایر کشورهای اروپایی نیز پس از پایان دوره بسیار بالاست. متقاضیان برای اخذ ویزای آوسبیلدونگ و ورود به این دوره ها باید بین 25 تا 45 سال سن ، بسته به رشته، و مدرک مهارت زبان آلمانی در سطح B1 یا B2 داشته باشند. در گذشته ، یکی از شرایط دریافت اخذ اوسبیلدونگ داشتن مجوز اقامت آلمان بود ؛ اما با توجه به قوانین جدید متقاضیان می توانند بدون داشتن مجوز اقامت ، از طریق اوسبیلدونگ مهاجرت کنند. از جمله شرایط لازم برای اخذ پذیرش در این دوره ها :
داشتن مدرک زبان آلمانی حداقل در سطح B1
اخذ نمره لازم در آزمون ورودی برخی از اوسبیلدونگ
.داشتن سن کمتر از 35 سال ( البته با توجه به رشته مورد نظر سن مناسب متفاوت است )
.داشتن سوابق کاری در صورت وجود
آوسبیلدونگ آلمان
آوسبیلدونگ در 2 دوره تخصصی برگزار می شود که در پایان هر دوره گواهی نامه مهارت دریافت می کنند. دو نوع برنامه آموزشی برای این دوره وجود دارد که هر کدام تا حدودی متفاوت هستند.
آوسبیلدونگ دوگانه
آوسبیلدونگ مدرسه ای(Schulische Ausbildung)
دوره های آوسبیلدونگ دوگانه
برنامه های این دوره در کالج یا مدارس به صورت عملی و تئوری برگزار می شود. شرایط برای شرکت در این دوره ، داشتن مدرک زبان آلمانی و دیپلم فنی حرفه ای می باشد ؛ چرا که در حوزه فروش ، فنی و طراحی فعالیت می کنند. همچنین متقاضیان زیر 35 سال در این دوره ملزم به پرداخت شهریه نیستند و حتی حقوق دریافت می کنند.
دوره های آوسبیلدونگ مدرسه ای
در این نوع آوسبیلدونگ متقاضیان بدون اخذ مجوز از اداره ثبت احوال و آژانس کاریابی ، می توانند در این دوره ها به صورت تئوری شرکت کنند. متقاضیان این دوره ملزم به پرداخت شهریه می باشند و کسانی که در دوره بهداشت و مراقبت شرکت کرده اند حقوق دریافت می کنند.
آوسبیلدونگ و اخذ ویزا
مدت بررسی برای درخواست اخذ ویزای آوسبیلدونگ 3 ماه است و باید مدارک را به صورت حضوری ارائه دهید:
پاسپورت با اعتبار کافی
گواهی تمکن مالی
رسید پرداخت درخواست اخذ ویزای اوسبیلدونگ آلمان
بیمه درمانی تا تاریخ شروع آموزش
تاییدیه کتبی از شرکت آموزش فنی حرفه ای
دوره های آوسبیلدونگ مدرسه ای
به چند نمونه از این مشاغل اشاره می کنیم. پرستاری، مامایی ، پزشکی، ارتوپدی، توانبخشی و به صورت کلی گروه سلامت، رشته های گروه مهندسی علی الخصوص، مهندسی برق، آی تی، برنامه نویسی، مکانیک وده ها رشته دیگر
شرط سنی مهاجرت به آلمان از طریق کار
معمولا برای ویزای کار آلمان، محدودیت سنی وجود ندارد، اما بهترین سن برای اخذ ویزای کار آلمان بین 25 تا 40 سال است. زیرا در سن پایین تر از 25 سال معمولا تجربه کاری مناسبی وجود ندارد و از سوی دیگر هر چه سن بالاتر رود کارفرمایان تمایل کمتری به استخدام متقاضی دارند. زیرا سنین بالاتر به سن بازنشستگی نزدیک تر هستند.