مترو استانبول
مترو استانبول
مترو استانبول یکی از قدیمیترین متروهای جهان است که بیش از یک قرن قدمت داشته و بیش از ۸۰ ایستگاه دارد. با مترو استانبول میتوان بهراحتی به همه نقاط شهر سفر کرد. مترو استانبول از ساعت ۶ صبح تا ۱۲ شب فعالیت دارد. ایستگاههای مترو استانبول هم در بخش اروپایی و هم بخش آسیایی فعال است. متروی استانبول7 خط اصلی دارد که با رنگهای قرمز، زرد،سبز، آبی، صورتی، بنفش و طلایی شناخته میشوند. مترو استانبول گستردگی خوبی دارد و با استفاده از آن میتوان به بسیاری از نقاط شهر توریستی بزرگ استانبول دسترسی داشت و در هزینههای رفتوآمد و گشتوگذار در شهر صرفهجویی نمود.
ایستگاه های مترو استانبول
مترو استانبول بیش از ۷۰ ایستگاه فعال و بیش از ۷۰ ایستگاه در حال ساخت دارد. این شبکه حملونقل حدود ۱۰۰ کیلومتر طول دارد. ساعت کار مترو از ساعت ۶ صبح تا ۱۲ شب بوده و امکان دسترسی به نقاط مختلف شهر را در اکثر ساعات شبانهروز فراهم کرده است. مترو استانبول، تمیز است.
به چند مورد دقت کنید:
برای صرفهجویی در هزینههای خود و هم سفرهای گرامی، در زمان ورود به شهر استانبول، استانبول کارت تهیه کنید که در هزینههای حملونقل شما، صرفهجویی خواهد کرد. قیمت بلیط مترو استانبول را در سایت رسمی مترو استانبول مشاهده کنید. این قیمتها هرسال تغییر میکند. خرید اینترنتی، هزینه کمتری به نسبت خرید حضوری دارد.
خطوط مترو استانبول
نقاط مختلف شهر را مترو استانبول به یکدیگر متصل میکند . ۲ خط مهم و پرکاربرد مترو استانبول به شرح زیر است:
اولی خط M1A که از فرودگاه آتاتورک استانبول شما را به ینی کاپی در محله سلطان احمد میبرد که یکی از توریستیترین مناطق شهر به شمار میرود. یعنی به محض رسیدن به استانبول، با مترو به مرکز شهر میروید و نیازی به اجاره تاکسی و خودرو نیست. دومی خط M1B که شما را از محله ینی کاپی تا تیزازلی باجلار میبرد. جایی که دسترسی به میدان تکسیم و خیابان استقلال (شانزلیزه ترکیه) و شیشلی و منطقه تجاری لونت خواهید داشت. با ۲ این دو خط بهراحتی میتوانید به مهمترین نقاط دیدنی و خرید و گردشگری استانبول دسترسی داشته باشید. مترو شبانه استانبول در آخر هفته و تعطیلات عمومی فعال است.
انواع بلیت مترو استانبول
قیمت انواع بلیط مترو استانبول، برخلاف مترو تهران، بستگی به چند سفر بودن سفر شما دارد. بلیط مترو استانبول، یک سفر، دو سفر، سه سفر، پنج سفر، ده سفر دارد.
اگر شما بلیط ۱۰ سفره خریداری کنید، هزینهای که باید پرداخت کنید، معادل نصف خرید ۱۰ بلیط یک سفره است. اگر بلیط یک سفره، ۷ لیر باشد، قیمت خرید بلیط ۱۰ سفره، ۴۰ لیر است. هرچقدر تعداد سفر شما بیشتر باشد، هزینه کمتری پرداخت خواهید کرد. هر بلیط کاغذی صرفاً برای استفاده یک مسافر جهت عبور از گیت و ورود به ایستگاه بوده و به تعداد اعضای خانواده باید بلیط کاغذی تهیه شود.
تراموای استانبول با مترو فرق میکند و ۴ خط دارد که شامل T3 ،T2 ،T1 و T4 است.
هزینه شارژ مترو استانبول
با رجوع به دستگاههای زردرنگی که در ایستگاههای مترو استانبول یا داخل مراکز خرید استانبول نصب شده، استانبول کارت خود را به میزان دلخواه شارژ کنید. در صورت خرید استانبول کارت، علاوه بر مترو، قادرید که از سایر وسایل نقلیه عمومی استفاده کرده و هزینه را با استانبول کارت پرداخت کنید. کودکان زیر شش سال نیازی به پرداخت هزینه بلیط ندارند. استانبول کارت، کارتی شبیه به عابر بانک با ۱۲ رقم بوده که متعلق به شهرداری استانبول است و قطعاً بهصرفهترین راه برای حملونقل در این شهر توریستی به شمار میرود.
چگونه کارت مترو استانبول تهیه کنیم؟
قیمت خرید استانبول کارت در سال ۲۰۲۲ میلادی، ۳۵ لیر ترکیه بود. بهمنظور خرید کارت مترو استانبول بایستی به باجههای بلیتفروشی داخل ایستگاههای مترو استانبول بروید و یا از برخی سوپرمارکتها تهیه کنید. وبسایت ارائهکننده کارتها بهصورت آنلاین نیز کارت مترو استانبول میفروشند.
کارت مترو استانبول را میتوان از دستگاههایی که شبیه خودپرداز است، خریداری و استفاده کرد. زبان دستگاه به انگلیسی و ترکی است. بایستی علاوه بر خرید کارت مترو، اچ ای اس کد (HES) را نیز روی این کارتها ست کنید که نحوه ست کردن اچ ای اس کد روی استانبول کارت را از سایت مترو استانبول دریافت کنید.
قیمت انواع کارت مترو استانبول در سال 2022 به شرح زیر است. این قیمتها میتواند مدام تغییر کند.
قیمت استانبول کارت: برای تمامی وسایل حملونقل عمومی قابل استفاده است و حداقل بایستی برای ۵ سفر شارژ شود. امکان استفاده از این کارت را در تاکسیها ندارید.
ولکام کارت: منظور از Istabul Welcome Card کارتی است که میتوان بین ۴۰ تا ۹۰ یورو خریداری کرد و برای استفاده از جاذبههای گردشگری شهر و تورهای تفریحی داخلی یا تحویل رایگان غذا، خدماتی دریافت کرد. کارتهایی چون Premium Card, Delux Card و Vip Combo Ticket از معروفترین ولکام کارتهای استانبول است.
راهنمای ایستگاه های متروی استانبول
در طی سفر خود به استانبول، احتمالاً از مترو این شهر استفاده خواهید کرد. گاهی برای رفتوآمد بین مناطق گوناگون شهر، نیاز است که علاوه بر مترو از تراموا، تاکسی و غیره نیز استفاده کنید. برخی از ایستگاههای مترو مهم استانبول عبارتند از:
- ایستگاه متروی آتاتورک:
- ایستگاه متروی زیتینبورنو(Zeytinburnu) :
- ایستگاه متروی ینی کاپی (Yenikapı):
- ایستگاه متروی تکسیم استانبول:
- ایستگاه متروی کاباتاش (Kabataş):
- ایستگاه متروی کاراکوی (Karaköy) استانبول:
- ایستگاه متروی امینونو و سیرکسی (Eminönü & Sirkeci):
- ایستگاه متروی سلطان احمد استانبول:
- ایستگاه متروی اوسکودار و کادیکای (Üsküdar & Kadıköy):
در این ایستگاه به خودروهای ون، تاکسی، مترو و غیره دسترسی دارید تا سفری راحت و ارزانقیمت از فرودگاه به مرکز شهر داشته باشید.
در این ایستگاه مترو به خط آبی (شرق به غرب استانبول) و تراموا دسترسی خواهید داشت.
به بندر دریای مرمره دسترسی پیدا خواهید کرد.
دسترسی به منطقه بی اوغلو که یکی از مهمترین مقصدهای گردشگری و خرید شهر است.
دسترسی به بندر اصلی استانبول را برای شما میسر میکند.
از این ایستگاه به تراموا، تونل و بندر استانبول دسترسی خواهید داشت.
از این ایستگاه دسترسی عالی به ترانسفر و هتلهای مختلف مستقر در مراکز توریستی شهر، مهیا می شود.
این ایستگاه شما را به دیدنیهایی چون مسجد آبی، ایاصوفیه و بسیاری از جاذبههای شاخص این شهر توریستی میبرد.
این ایستگاه شما را به قلب تنگه بسفر از سمت آسیایی آن خواهد برد.
راهنمای خطوط متروی استانبول
خط ۱ مترو استانبول یا M1 دارای ۲ شاخه است که M1A و M1B نام دارد. خط M1A و M1B مترو استانبول به رنگ قرمز بوده و تعداد ۲۳ ایستگاه دارد. زمان سفر: ۲۳ تا ۲۵ دقیقه ایستگاههای خط قرمز استانبول به شرح زیر است:
ینیکاپی، آکسارای، امنیت، فاتح، توپکاپی، اولوباتلی، بایرامپاشا، مالتپه، سگمالسیلار، کوکاتپه، اوتوگار، ترازیدره، داوود پاشا، مرتر، زیتینبرنو، باکیرکوی، بچلیولر، آتاکوی، سیرینولر، ینیبوسنا، دی تی ام، فرودگاه آتاتورک، اسنلر، مندرس، اوشیوزلو، میدان بگسیلار، کیرازلی. بنابراین دقت کنید که از هر نقطه شهر استانبول که قصد عزیمت به فرودگاه آتاتورک را دارید، بایستی از خط M1 استفاده کنید. خط ام وان بیش از بیست و شش کیلومتر طول دارد و توپکاپی، از ایستگاههای مطرح آن به شمار میرود.
خط ۲ مترو استانبول به رنگ سبز شامل ۱۶ ایستگاه، مدت زمان سفر: ۳۰ دقیقه ایستگاههای خط سبز استانبول به شرح زیر است:
داروشفاکا، هاسیوسم، آتاترک اینداستری، ایازآقا، سیران تپه، اینداستریال نیبرهود، لونت ۴، لونت، گایره تپه، شیشلی مسیدیهکوی، مستر عثمان، پارتیشن، شیشانه، استواری، وزنه سیلر، ینی کاپی
خط ۲ یا M2 یکی از خطوط مترو استانبول است که با رنگ سبز روشن نشان داده شده است. بین ایستگاه Haciosman در جنوب ساریر تا ینی کاپی در جنوب غربی منطقه Fatih در جزیره تاریخی استانبول است. این خط بیست و سه کیلومتر طول دارد و از پرازدحامترین خطوط مترو استانبول محسوب میشود. اکثر ایستگاههای خط ۲ مترو استانبول، جز یک مورد، در زیرزمین واقع شده است. دقت کنید که ایستگاه مترو تکسیم در خط ۲ مترو استانبول، شما را به میدان مهم تکسیم میبرد که نزدیک خیابان استقلال این شهر است. موزه تکسیم در نزدیکی این ایستگاه واقع شده و همچنین مرکز فرهنگی آتاتورک.
خط ۳ مترو استانبول به رنگ آبی شامل ۱۱ ایستگاه، مدت زمان سفر: ۲۰ دقیقه ایستگاههای خط آبی استانبول به شرح زیر است:
المپیک، زیاگوکالپ نیبرهود، کیرازلی، ینی محله، محموتبی، ایستوک، ایکیتلی اینداستری، کانتکت تورگوت دایرکتلی، سایتز، خانه بشاک، متروکنت خط ۳ شبکه مترو استانبول را M3 مینامند. این خط ۱۱ کیلومتر طول دارد و ۹ ایستگاه را شامل میشود. این خط در بخش اروپایی شهر واقع شده است و بین ایستگاههای Kirazi تا Bagcilar حرکت دارد. خط سه به رنگ آبی مشخص بوده و از گسترش خط M۱B مترو استانبول ایجاد شده است.
خط ۴ مترو استانبول به رنگ صورتی شامل ۱۹ ایستگاه، مدت زمان سفر: ۸۲ دقیقه ایستگاههای خط صورتی متروی استانبول به شرح زیر است:
تواشانت تپه، پندیک، عدنان، کارتال، سوگانلیک، آستانه-عدلیه، اسنکنت، گولسویو، حضوروی، مال تپه، کوچوکیالی، بوستانسی، کوزیاتاکی، ینی صحرا، گوزتپه، اونالان، اسیبادم، آیریلیک چشمهسی، کادیکوی
خط ۴ مترو استانبول یا M4بیش از بیست و شش کیلومتر طول داشته و با ۱۹ ایستگاهی که دارد، یکی از بزرگترین خطوط مترو این شهر به شمار میرود. بین ایستگاه کادیکوی و تاوسان تپه حرکت داشته و در بخش آسیایی استانبول، به مسافران، سرویس میدهد. کاملاً زیرزمینی بوده و از سال ۲۰۱۲ میلادی عملیاتی گردیده است.
خط ۵ مترو استانبول به رنگ بنفش شامل ۱۶ ایستگاه، مدت سفر: ۳۲ دقیقه ایستگاههای خط بنفش متروی استانبول به شرح زیر است:
چکمه کوی، کانتکت نسیپ، دودولو، دبیرستان امام خطیب، آلتین شهید، ایحلام اولکویو، لایتر، بازار، عمرانیه، بولگورلو، کیسیکلی، آلتونی زاده، بگلرباشی، فیستیکاگاچی، اوسکودار
خط ۵ مترو استانبول که M5 نامیده میشود، در بخش آسیایی شهر استانبول فعالیت دارد و نخستین خط انتقال بدون راننده محسوب میشود. این خط ۱۶ ایستگاه و بیش از ۱۲ کیلومتر طول دارد. خط ۵ مترو استانبول به موازات خط ۴ است. در آینده تقاطعی با خط ۸ مترو استانبول نیز خواهد داشت.
خط ۶ مترو استانبول به رنگ طلایی: تعداد ایستگاه: ۴، مدت سفر: ۷ دقیقه ایستگاههای خط طلائی متروی استانبول به شرح زیر است:
هیساروستو، اتیلر، نیسپتیه، لونت
خط شش مترو استانبول که M6 نام دارد، ۳ کیلومتر طول دارد و از کوتاهترین خطوط مترو این شهر به شمار میآید. این خط از سال ۲۰۱۵ میلادی عملیاتی شد و اخیراً ایستگاه چهارم نیز افتتاح گردیده است. همانطور که گفتیم خط شش مترو استانبول، در منطقه بشیکتاش خدمات میدهد و کمتر توسط گردشگران مورد استفاده قرار میگیرد.
خط ۷ مترو استانبول اخیراً افتتاح شده است و ۲ ایستگاه به نام KABATAS در منطقه Beyoglu و ایستگاه Besiktas در منطقه بشیکتاش دارد که همه زیرزمینی هستند. طبق اعلام شهرداری استانبول، ایستگاههای خط ۷ مترو استانبول از سال ۲۰۲۳ میلادی به بعد آماده عملیاتی شدن هستند که به شرح زیر است:
Yildiz, Fulya Darphane, Mecidiyekoy, Caglayan, Kagithane, Alibeykoy
خط هفت مترو استانبول در بخش اروپایی فعالیت دارد و از سال ۲۰۲۴ میلادی به بعد، ۱۲ منطقه شهر استانبول را به هم متصل میکند و در تسریع و تسهیل رفتوآمد ارزان در این شهر توریستی، نقش بسزایی ایفا خواهد کرد. مدت زمان طی کردن مسافت در خط ۷ مترو استانبول حدود ۳۲ دقیقه برآورد میشود. ناگفته نماند که این خط از جدیدترین خطوط مترو استانبول است.